سرخ کن و هواپز
سرخ کن بدون روغن چیست؟ چهطور کار میکند؟
دستگاه سرخ کن بدون روغن (air fryer) به کمک جریان هوا غذا را سرخ میکند؛ در واقع ساختار سرخ کن بدون روغن به نحوی است که هوای گرم تولیدشده توسط المنت، توسط فن و با سرعت زیاد به سمت غذا پرتاب میشود؛ در نتیجه خوراکیها بدون قطرهای روغن و در زمانی سریع، پخته میشوند. البته برای طبخ غذا به کمک این سرخکنها میتوان از روغن استفاده کرد؛ اما غذاها نباید در روغن غوطهور شوند. فقط یک یا دو پاف از اسپری روغن کافی است.
مزایای سرخ کن بدون روغن؛ سلامت و سرعت بیشتر در پخت غذا
باوجود اینکه سرخ کنهای بدون روغن از سال ۲۰۲۰ وارد بازار شدهاند، استقبال عمومی از آنها بسیار است. همین محبوبیت زیاد میتواند نشانگر مزایای سرخ کن بدون روغن باشد. در ادامه این مزایا را بهصورتدقیق توضیح میدهیم.
کاربردهای گستره سرخ کن بدون روغن؛ یک دستگاه همه کاره
شاید فکر کنید با استفاده از سرخ کن بدون روغن، فقط سیبزمینی یا بادمجان سرخکرده میتوانید درست کنید؛ اما اینطور نیست. سرخ کن بدون روغن برای این کارها نیز قابل استفاده است:
- گرم کردن غذاهای مانده در یخچال و فریزر
- گریل کردن گوشت و ماهی
- درست کردن کیک و شیرینی
- خشک کردن سبزی
- تفت دادن آجیل
- بریان کردن مرغ
- درست کردن پیتزا و لازانیا
- آبپز کردن تخممرغ
البته توجه به دستورهای پخت هر یک از این غذاها در سرخ کن بدون روغن ضروری است. استفاده از دفترچه راهنما باعث میشود طول عمر سرخ کن بالاتر برود و بهزودی مجبور نشوید به دنبال مجموعه تعمیر لوازم خانگی در منزل بگردید.
طبخ غذا بدون چربی مضر؛ مهمترین مزیت استفاده از سرخ کن بدون روغن
برای استفاده از هواپزها، هیچ نیازی به استفاده از روغن ندارید. به همین خاطر غذایی که با این دستگاه سرخ میشود، سالم و کمکالری است و استفاده از آن به ورزشکاران، افرادی که رژیم لاغری دارند، افراد مسن و خانمهای باردار توصیه میشود.
برای مثال تحقیقات نشان میدهند درصد چربی سینه مرغی که در روغن سرخ میشود، ۳۰ درصد بیشتر از میزان چربی سینه مرغی است که در سرخ کن آماده شده است. پس اگر سبک زندگی سالم برایتان اهمیت دارد، یکی از تغییرات لازم خرید سرخ کن بدون روغن است.
شستوشوی راحت؛ برتری سرخ کن نسبت به اجاق گاز
تابهحال برایتان پیش آمده است که چندین ساعت را در حال ساییدن اجاق گاز بودهاید و باز هم لکهها از بین نرفتهاند؟ با استفاده از سرخکنهای بدون روغن، کابوس تمیز نشدن وسیله پخت غذا از بین میرود؛ این نوع سرخکنها با دست یا ماشین ظرفشویی خیلی سریع شسته و خشک میشوند؛ چرا که در فرایند کار با آنها از هیچ روغنی استفاده نشده است.
معایب سرخ کن بدون روغن چیست؟
حتی بهترین سرخ کن بدون روغن هم ممکن است معایبی داشته باشد. برخی از این معایب عبارتاند از:
- تازه نماندن غذاها بعد از ۶ تا ۷ ساعت
- اشغال فضای زیاد سرخ کن در آشپزخانه
- مصرف برق زیاد
- حجم کم سبد در برخی از مدلها
البته با کمی دقت در خرید سرخ کن بدون روغن باکیفیت میتوانید این معایب را بهحداقل برسانید. برای مثال به میزان حجم سرخ کن دقت کنید تا متناسب با حجم غذای نفرات خانواده باشد.
طرز استفاده از سرخ کن بدون روغن؛ روشی راحت اما پر جزئیات
برای استفاده از سرخ کن بدون روغن آن را به برق بزنید، مواد غذایی را درون سبد بگذارید و دما و برنامه پخت را انتخاب کنید. پس از طی کردن این مراحل، غذای شما شروع به پختن میکند. البته در طرز استفاده از سرخ کن بدون روغن فیلیپس و برندهای دیگر به این نکات دقت کنید:
- پیش از گذاشتن مواد غذایی در سرخ کن، لازم نیست سبد آن را چرب کنید.
- سبد سرخ کن را بیشازحد پر نکنید تا مواد غذایی بهخوبی پخته شوند.
- در بین روند پخت غذا درِ هواپز را باز کنید تا از درست پخته شدن مواد غذایی مطمئن شوید.
- در میانه پخت، مواد غذایی را پشت و رو کنید تا هر دو طرف آنها سرخ شود.
- پس از هربار استفاده بهخوبی دستگاه را تمیز کنید تا مادهای به دیوارههای آن نچسبیده باشد.
بهعلاوه پیش از شروع پخت، دستگاه را برای یک دقیقه روشن بگذارید. به این مرحله که در پختن غذا با فر هم وجود دارد، پیش گرمایش میگویند.
قیمت سرخ کن بدون روغن به چه عواملی بستگی دارد؟
معیارهای زیادی بر قیمت سرخ کن بدون روغن تاثیر میگذارند. مثل اینکه؛
- سرخ کن بدون روغن ساخت چه برندی باشد؟
- حجم سرخ کن چهقدر باشد؟
- بدنه سرخ کن از نوع ولومی یا دکمهای باشد؟
- المنت و فن بهکار رفته در سرخکن چه قدرتی داشته باشند؟
بهعلاوه، کشور ساخت سرخ کن و بهطورکلی لوازم خانگی در قیمت آن تاثیر بهسزایی دارند و سرخ کن بدون روغن ایرانی معمولا ارزانتر از نمونههای خارجی است.
نکات مهم در هنگام خرید سرخ کن ها
قبل از این که سرخ کن مورد نظر خود را خریداری کنید بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید:
-
نوع سرخ کن مطابق با بودجه
ابتدا و فارغ از هر کاری باید تصمیم بگیرید که تا چه میزان قصد دارید برای خرید سرخ کن هزینه بپردازید. ابتدا یک بازه قیمتی برای خود مشخص کرده و بر مبنای آن برند و مدل سرخ کن را انتخاب کنید. در قدم دوم ظرفیت سرخ کن می باشد که باید متناسب با تعداد افراد خانواده باشد. برای این منظور بهتر است ظرفیت انتخابی 1 یا 2 نفر بیشتر از اعضای خانواده باشد. زیرا احتمال وجود مهمان و حتی نیاز به غذای بیشتر از حد انتظار پیش بینی می شود.
-
سبد سرخ کن یا نبود سبد سرخ کن
تجربه نشان داده است که سبد سرخ کن دستی برای سرخ کردن لازم است و بسیار توصیه می شود. اما نوع آسانسور دار دارای خرابی زیادی بوده و اصلا توصیه نمی شود. سبد ها باید در بالای روغن قرار گیرند تا بعد از سرخ کردن تمامی روغن از سبد به ظرف روغن وارد شود.
-
چراغ نمایشگر
وجود چراغ نمایشگر بسیار مفید و کارآمد می باشد. سعی کنید دستگاهی را انتخاب کنید که دارای چراغ نشان دهنده وضعیت غذا بوده و میزان درجه حرارت و تایم سرخ کردن را نشان دهد.
-
تایمر دار بودن سرخ کن
اگر بودجه لازم برای خرید سرخ کن را در اختیار دارید حتما به شما توصیه می کنیم که نوع تایمر دار را انتخاب کنید. زیرا هر نوع مواد غذایی دارای دستور پخت متفاوتی می باشد و نیازمند زمان و دمای مطلوب له خود است. با برنامه دقیق و دادن تایمر به دستگاه و وجود صدای هشدار دهنده می توانید به راحتی مواد غذایی خود را سرخ کنید. همچنین در حین سرخ کردن می توانید به راحتی و بدون دغدغه به دیگر کارهای خود برسید. در صورتی که بدون تایمر و چراغ نشان دهنده، با پرت شدن حواستان آماده سازی غذا از بین خواهد رفت و می سوزد.
-
دارا بودن فیلتر
برخی از افراد علاقمند نیستند تا بوی برخی از سبزیجات و دیگر مواد غذایی در پخت مواد غذایی بعدی قرار گیرد. بر فرض مثال به بوی سیر آلرژی دارند و یا از بوی ماهی در قرارگیری آن بر روی مواد غذایی دارای گوشت قرمز علاقمند نیستند. با وجود فیلترهایی تمامی بوهای موجود از دستگاه خارج شده و آماده پخت بعدی می شود. همچنین قرارگیری فیلتر و تعویض یاده آن هم عامل مهم دیگری است که در خرید سرخ کن باید به دقت چک شود.
-
سینی نچسب
سینی از جنس استیل و فولاد با خاصیت نچسب باعث می شود مواد غذایی بعد از سرخ شدن به سینی نچسبند. یعنی دارای خاصیت نچسب می باشد و باعث می شود شست و شو آن در ساده ترین حالت انجام شود و به خوبی تمیز شوند. البته برخی از سرخ کن ها موجود هستند که بدون روغن کار گریل کردن را انجام می دهند که این کار با کنترل جریان هوای محفظه انجام شده و روغنی به ظاهر به دیگ نمی چسبد. اما توجه داشته باشید که برخی مواد غذایی نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ دارای چربی هستند و با چربی خود سرخ می شوند.
-
صرفه جویی در مصرف انرژی
مقوله بسیار مهمی که اصلا به آن توجه نمی شود همین مورد است. عموما سرخ کن های بدون روغن دارای مصرف انرژی به مراتب کمتری نسبت به نوع روغن دار می باشند. زیرا سرعت پخت و پز آن بسیار بالا بوده و به مصرف کمتر برق نیاز دارند. همچنین هواپز به نسب دیگر دستگاه ها گرمای زیادی را به محیط انتقال نمی دهد و به خصوص در فصل گرما به دلیل افزایش درجه حرارت محیط کار کردن با این دستگاه ها بسیار لذت بخش است.
-
توان مصرفی دستگاه
توان مصرفی بالاتر رابطه مستقیمی با زودتر داغ شدن المنت ها دارد. علاوه بر این توان بالا باعث می شود روغن مجدد در زمان بسیار کمتری داغ شود و عملیات پخت و پز برای غذاهای متفاوت را بالا ببرد. اما توان بالاتر مصرف برق شما را هم بالاتر می برد. پس بهترین انتخاب این است که متناسب با تعداد افراد، گنجایش مناسب با توان مناسب را انتخاب کنید.
-
تنظیمات سرخ کن
برخی از مدل های پیشرفته در بازار وجود دارند که دارای یک سری تنظیمات متنوع و کاربردی هستند. یعنی می توانید درجه حرارت را به راحتی و با فشردن یک دکمه کنترل کنید. درجه حرارت سرخ کن ها عموما بین 80 تا 200 درجه سانتی گراد می باشد که به راحتی قابل تنظیم هستند. در نمونه های پیشرفته تر می توانید با وصل شدن به موبایل و دادن برنامه از طریق گوشی عملیات مختلف پخت و پزرا به خوبی کنترل کنید.
-
ایمنی دستگاه
ایمنی بسیار مهم است و موجب می شود دستگاه برای سالیان سال برای شما کار کند و هیچ حس منفی از آن به شما داده نشود. ایمنی شامل موارد زیر می باشد.
- دارا بودن پایه ضد لغزش
- دار بودن قفل درب
- عایق کاری مناسب بدنه دستگاه و عدم انتقال حرارت به بیرون از دستگاه
همچنین درب سبد باید کاملا عایق باشد تا حرارت سبد به آن منتقل نشود و دست را بسوزاند.